Computerhulp

Door mijn lange ervaring met het werken met personal computers (sinds 1982), kantoorautomatisering (sinds 1990) en Chromebooks (sinds 2013) kan ik veel mensen op weg helpen als ze ergens een probleem mee hebben of met vragen zitten.

Een paar onderwerpen:

 • Na een update van Windows werkt er ineens iets niet meer.

 • De nieuwe printer wil niet meewerken.

 • Mijn laptop is kapot of traag, wat kan ik nu het beste doen?

 • Ik heb een nieuwe laptop, maar hoe kan ik nu mijn mail en contacten overzetten vanaf mijn oude apparaat?

 • Ik heb thuis een nieuw internet-abonnement, en nu werkt er iets niet meer.

 • Ik maakte vroeger alles in Word, PowerPoint en Excel, maar daar moet je nu voor betalen. Wat zijn de alternatieven?

 • Hoe kan een vereniging of stichting zonder winstoogmerk (ANBI) gratis of voor weinig geld zorgen dat verenigingsdocumenten en e-mail bij de vereniging blijven niet in de persoonlijke opslagruimte van de (bestuurs)leden terecht komen?

 • Ik hoor steeds iets over (de beperkingen van) Chromebooks. Hoe zit dat nu precies?

 • Wat kun je allemaal met een Google-account? En hoe zit het dan met je privacy?

 • Ik hoor dat je op een Chromebook ook Android-apps kunt gebruiken en Linux kunt draaien. Hoe zit dat, en is dat handig?

 • Ik heb een website over Chromebooks gemaakt: overchromebooks.nl. Daar kun je van alles vinden over Chromebooks.

 • Op mijn site Werken met Google Workspace staan tips en uitleg over het werken met en het beheren van de Google Workspace-omgeving.

Smartphones en tablets

We doen steeds minder met de personal- of desktopcomputer (PC) en steeds meer met de laptop en de smartphone.

(De tablet is een beetje een ondergeschoven kindje geworden sinds laptops steeds lichter worden, aanraakschermen hebben en je het toetsenbord naar achteren kunt klappen.)

We gebruiken de laptop, tablet en smartphone hoe en wanneer het ons uitkomt.

Ik heb nogal wat ervaring met apparaten die met Google en Android werken. Onderwerpen waarbij ik kan helpen:

 • Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn contacten, foto's en andere gegevens zo opsla dat ik ze, als ik een nieuwe mobiel koop of een andere simkaart neem, niet kwijt raak?

 • Hoe regel ik het dat ik op al mijn apparaten bij mijn mail, contacten en documenten kan komen?

 • Hoe kan ik mijn apparaten goed beveiligen? Waarom moet dat eigenlijk?

 • Wat zijn handige apps om aantekeningen te maken?

 • Hoe kan ik makkelijk boodschappenlijstje maken en dat samen mijn partner gebruiken?

 • Waarop moet ik letten als ik een nieuwe smartphone koop?

 • Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een iPhone en een Android smartphone?

 • Kan ik mijn smartphone als TomTom gebruiken? Wat kost dat? Welke alternatieven zijn er?

 • Hoe kan ik veilig on line bankieren?

 • Hoe gebruik ik DigiD?

Werken met het internet

Veel mensen zijn een beetje bang (geworden) voor het internet.

Dat is ook niet verwonderlijk: bijna dagelijks hoor je wel iets over datalekken, fishing, fraude en computers die virtueel gegijzeld worden en waarvoor je losgeld moet betalen.

Als je niet weet wat dat allemaal precies betekent, en hoe je jezelf daar tegen kunt beschermen, is het logisch dat je met steeds minder plezier het internet op gaat.

Dat is helemaal niet nodig als je begrijpt hoe je je tegen deze vervelende dingen kunt beschermen. Door steeds een paar eenvoudige regels te volgen, kun je ellende buiten de deur houden en genieten van bankieren, spelletjes doen, rondneuzen en al het leuke en nuttige dat het internet biedt.

U vertelt me wat u graag wilt, en ik laat u zien u hoe dat eenvoudig en veilig kunt doen.

Inloopspreekuur of hulp thuis?

Ik ben iedere dinsdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur in 't Neie Punt, het dorpshuis van Ruinen, te vinden. Daar geef ik gratis advies en help ik mensen op weg.

Ik kom ook aan huis om onderwerpen in meer detail te nemen of om daar digitale problemen aan te pakken.

Helpen met websites

Het is helemaal niet nodig om een complex systeem te gebruiken voor jouw website. Vergeet Joomla!, Wordpress en andere ingewikkelde platforms. Die zijn bedoeld voor complexe websites, webshops en sites met toeters en bellen.

Als je een website wilt hebben die bestaat uit tekst, plaatjes, filmpjes, een of meer contactpagina's en links naar documenten of spreadsheets, kun je waarschijnlijk prima uit de voeten met een Google-site.

Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een (gratis) Google-account.

Je kunt de site aan jouw domeinnaam koppelen en zo een professionele presentatie van jouwe bedrijf, club, stichting of vereniging maken.

Uiteraard kan ik je daarbij helpen.

Mijn digitale CV

Ik kwam in 1975 voor het eerst in aanraking met computers en programmeren. De computer was een PDP-11 van DEC. Die werkte met grote magneetbanden en floppies. Het programmeren ging via een Teletype-terminal met ponsband.

Mijn eerste computer was een Commodore 64. Ik had er een losse harde schijf bij. Het werkgeheugen van de C64 was 64 Kilobyte. Dat was toen heel veel. Nu kun je daar niet eens een foto in opslaan. Ik leerde mijzelf programmeren in Simons Basic, een versie van Basic waarmee je grafische objecten kon programmeren. We kwam een Epson matrixprinter bij. En een 1200/75 modem, waarmee je contact kon leggen met de wereld.

Ik legde met de C64 mijn eerste database aan, van artikelen uit het tijdschrift 64-er.

Daarna kocht ik mijn eerste PC-XT, een op maat samengestelde computer met een 10 Megabyte(!) harde schijf, een Hercules-grafische kaart en dito scherm. Hiermee kon je (in één kleur: wit) grafisch werken. Er kwam een Star NX-10 matrixprinter bij. Samen met de tekstverwerker WordPerfect kon je daarmee proportionele letters afdrukken (de m is dan breder dan de l). Ik moest de conversietabel voor de Star wel zelf maken, die was er nog niet.

Na verschillende types PC heb ik een tijd een Apple iMac G3 gehad. Een verademing! Hoewel je hierop met de toenmalige standaard Microsoft Office programma's kon werken, kon je de Windows- en Apple versie van documenten niet fatsoenlijk uitwisselen. Helaas moest ik toen weer terug naar het DOS/Windows besturingssysteem.

Vrijwel iedereen zat dus aan Microsoft vast. Je kunt veel slechte dingen over Microsoft zeggen, maar ze verstonden (en verstaan nog steeds) uitstekend de kunst om bij bedrijven en overheden een Vendor lock in te creëren. Als je eenmaal met Microsoft begint, komt je er nauwelijks meer vanaf...

Ik werk sinds 2013 op Chromebooks. Dat kwam zo:

 1. Ik was zo gefrustreerd door de nukken van Windows dat ik uit pure wanhoop leerde om met Linux te werken. Linux was nog in opkomst en was nog verre van leek-vriendelijk. Het was dan ook een haat-liefde-verhouding. Beter dan de haat-verhouding met Windows, maar niet waar ik op uit was.

 2. Ik had daarvoor ook met Apple-computers gewerkt. Het mooie daarvan is dat je het systeem eigenlijk niet kapot kan maken. Het vervelende is dat het nogal duur is en dat je je behoorlijk op een eiland zit. Er zijn niet veel mensen met een Apple...

 3. Ik had al lang (sinds 2005) een Gmail-account bij Google en leerde de producten kennen die Google in de loop van de tijd ontwikkelde.

 4. In 2009 kwam Google met zijn eigen internetbrowser Chrome. Tot die tijd hadden Internet Explorer, Safari, Netscape , Opera en Firefox de browsermarkt in handen. Een zoveelste browser leek geen handige zet. Toch is Chrome de meest gebruikte browser geworden.

 5. Chrome is inmiddels, naast een browser, uitgegroeid tot een zelfstandig Operating system dat de Chromebooks aandrijft. Het heet dan Chrome OS.

 6. Zoals gezegd, werk ik sinds 2013 met een Chromebook. Chromebooks zijn de ideale laptops voor veruit de meeste 'gewone' mensen. Op mijn website Over Chromebooks vertel ik daar meer over.