Fotografie
Papaver onder een boom
Ooit begon ik met een Agfa Iso Rapid I camera. Die met die flitskubusjes erop.
Van mijn vakantiewerkgeld kocht ik op mijn zestiende een Exakta RTL-1000, een heuse spiegelreflexcamera.

Later werd het een Olympus OM-1, voorzien van balgkop en 105 mm lens voor macrofoto's. Van Konika (?) een 400mm telelens bij elkaar gespaard, waar ik met mijn vader een schouderstatief bij heb gemaakt van een oude luchtbuks. Op Vlieland dachten ze dat ik een grutto neer wilde schieten toen ik in de tijgersluipgang langzaam met de camera in de aanslag naar een weiland toe bewoog...

In 1978 heb ik in de VS een Olympus OM-2 gekocht. Daarmee heb ik heel wat gefotografeerd. Maar sinds ik een digitale camera heb, ligt hij werkeloos in mijn lade.

De eerste digitale camera was een Canon. 1.2Mpx en 3x zoom.
De volgende was een Olympus C7xx met 10x optische zoom en 2 Mpx. Een prima ding. Twee jaar later een Olympus C750 Ultra zoom gekocht met 4Mpx.
In 2007 kocht ik een Fujifilm Finepix S9600, een zogenaamde hybride camera: tussen compact en spiegelreflex in. Deze camera heeft handmatige zoom en handmatig scherpstellen op de lens zelf.
 
In december 2009 kocht ik een Pentax K-7 digitale spiegelreflexcamera, die me technisch gezien een geweldige stap vooruit bracht. Ik ben sinds eind maart 2011 in het gelukkige bezit van een Pentax SMC DA* 1:4 60-250mm ED (IF) SDM telezoomlens. Hij is wel wat zwaar, maar hij maakt wel heel erg mooie plaatjes!
 
In het voorjaar van 2012 kon ik een Pentax K-5 kopen. Wat een verbetering ten opzichte van de toch al prima K-7!

Eind 2014 heb ik mijn spiegelreflex ingeruild voor de Panasonic Lumix DMC-FZ1000. Hij heeft een vaste lens van Leica. Hierdoor hoef ik niet steeds lenzen te wisselen en hoef ik (vooral op de fiets) veel minder mee te nemen. Ik raad iedereen die meer wil dan een kleine compactcamera en serieus een spiegelreflex overweegt aan om de aanschaf van deze camera te overwegen. Voor het verschil in fotokwaliteit hoef je het niet te laten. De lens en de software zijn subliem.

Naast mijn camera gebruik ik mijn mobiel (Nexus 5).

Op mijn website heb ik een aantal foto's over uiteenlopende onderwerpen: vakanties, familieactiviteiten, kunsttentoonstellingen en ander spul.
 
Hier het adres van de Nederlandse Fotobond. Je kunt daar zelf lid van worden, maar je kunt dat ook zijn via jouw lidmaatschap van een lokale fotovereniging, bijvoorbeeld Fotogroep Hoogeveen, die weer is aangesloten bij de Fotobond Drenthe. Zelf ben ik lid en voorzitter van de Fotoclub Ruinen geweest.

In januari 2014 heb ik de Fotoclub Tiendeveen opgericht. We begonnen meteen al met zo'n tien leden en we groeien. Dat is heel mooi!
 
Een aanrader voor als je meer wilt weten over fotografie en fotograferen is de site Digitale Fotografietips van Kenneth Verburg.
Comments