Doorgaan naar hoofdcontent

De Zaandplatte als horrormolen

We hadden er geen idee van wat er zou gaan gebeuren toen we (de Stichting Vrienden van de Ruiner Molen) lang geleden benaderd werden over filmopnames. Nou, we hebben het geweten!

De afgelopen week was voor de korenmolen De Zaandplatte in Ruinen een heel bijzondere....

Onze molen was het decor van de horrorfilm The Windmill. Vier nachten (horrordingen gebeuren vaak 's nachts) was er een ploeg van zo'n 45 mensen in touw met grime, licht, geluid, decors en accessoires om opnames te maken van een groepje toeristen dat op een molen verzeild raakt en daar minder leuke dingen beleeft.Een voorproefje krijg je met dit Youtube-filmpje. Pas op: het is nogal bloederig!

Voordat ze konden gaan filmen, moest de 'set' worden ingericht. De Zaandplatte werd omgetoverd tot een oude, verwaarloosde molen, met zeilen die bijna vergaan waren. Je kon zien dat de ploeg vaker met dit bijltje hakte ;-) want de dames van de decors klommen zonder problemen op blote voeten de wieken in om de oude lappen op te hangen.


Het terrein kwam vol te liggen met oude boeren-dingen en ze bouwden een heuse loopbrug waarmee je vanuit het bos de molen kon bereiken.De eerste filmdagen van de week was het hondenweer: de regen en mist deden volop mee, zoals dat hoort bij horrorverhalen.De laatste twee dagen kwam de volle maan prachtig aan bod, wat ook weer zijn charmes heeft.De crew kon zijn gang gaan in en rond de molen, maar als de wieken moesten draaien, was er natuurlijk wel een molenaar nodig. Dus zaten we ineens in de nachtdienst: het filmen gebeurde tussen vijf uur 's middags en vier uur 's ochtends....


Het was een hele belevenis: we stonden er (uiteraard) met onze neuzen bovenop.Zowel de fotoclub De Wolden als de Fotoclub Tiendeveen waren vertegenwoordigd ;-)


Niek (in het midden) en ik in actie.
Henny maakte de foto.

Zo kregen we een prachtige kijk in de keuken van de filmmakers. Ik heb nooit geweten dat het zo'n precies werkje was. Van een afstand bekeken, lijkt het alsof iedereen wat rond loopt te kneuteren, maar als je eenmaal in de gaten hebt hoe het werkt, zie je wat een gecompliceerd bedrijf dat is.

Het was één grote blubberzooi. Ze hadden stelconplaten neergelegd om te voorkomen dat de auto's in het terrein weg zouden zakken. Ook in het bos achter de molen maakten ze opnames.
Pech voor de mannen dat de molen vorige maand net geschilderd was.
Maar ach, welke horrorfreak let daar op....Een wonder dat er geen elektrische ongelukjes gebeurden...

Achter het raam op de steenzolder zie je het branden.


En nóg een keer....


De opmaakspullen.


Het was perfect horrorfilmweer.

De controle op de set.

De schijnwerpers creëerden in de mist een spookmolen.

De regiekamer, onder een tentje.


Ook bij de staart zouden ze opnames maken.


Oeps.... een vlekje op het oor....


De geluidstechnicus zat comfortabel op de meelzolder.


Best wel een gaaf gezicht...

Donderdagavond was het droog. 


Bert stond in de molen op de eerste rang.


Take 2 (van nog veel meer....)


Knap hoor, hoe acteurs scenes tig keer over kunnen doen en dan steeds weer serieus kunnen blijven kijken.

Het zal wel even duren voordat het land rond de molen weer begaanbaar is.

Er was ook nog ruimte voor andere plaatjes.
Hier het sterrenbeeld Grote Beer in volle glorie

Jan Mansier heeft de foto's gemaakt die bij daglicht zijn genomen. De andere zijn van mij. Die ene waar ik op sta, is door Henny gemaakt.

Meer over de film:

Over het maken van de promotiefilm (de teaser)
Een artikel op De Nachtvlinders