Doorgaan naar hoofdcontent

Google koppelt Google+ foto's aan de Google Drive


Sinds begin april heeft Google iets nieuws: er is nu een zichtbare koppeling tussen de foto's die je in Google+ hebt staan en de Google Drive.

Het is een beetje een gecompliceerd verhaal. De uitleg van Google is op zich duidelijk, maar ik kan me voorstellen dat je niet helemaal snapt wat de bedoeling ervan is en wat je er mee kunt.

Ik zal een poging wagen. Dit wordt een erg lang verhaal, dus hou je vast...

De foto's in Google+

Als je de functie Automatische back-up in Google gebruikt, zet Google alle foto's die hij vindt op de plaatsen die je aangeeft (mobiel, PC, tablet, camera en/of geheugenkaartje) bij elkaar onder het kopje [Automatische back-up]:


Als je daar op klikt, zie je alle foto's die Google heeft gevonden en die je nog niet hebt georganiseerd, oftewel: die je nog niet naar albums hebt verplaatst:


Als je met de muis over de foto's beweegt, zie je de datum verschijnen waarop die foto gemaakt is en het aantal foto's dat op die dag is gemaakt:

Klik hier op (dus NIET op de foto, maar op de link). Google laat nu al die foto's zien. Wat ik altijd doe: ik verplaats (niet: kopieer) ze in één keer naar een nieuw album, en daar ga ik ze dan uitzoeken en eventueel bewerken. Zo houd ik mijn autobackuppagina opgeruimd.

Nog even een uitstapje: in het hoofdmenuutje van de fotopagina zie je staan [Alle foto's]. Als je hierop klikt, zie je al jouw foto's, gesorteerd op opnamedatum/tijd. 

Rechts van al die foto's zie je een blauw kalenderknopje staan.
Als het scherm naar beneden schuift, zie je de maand en het jaar veranderen. Zo kun je zien wanneer de foto's die je nu ziet zijn gemaakt.


Je kunt ook op het knopje klikken. Dan zie je een kalender verschijnen. Als je op een bepaalde maand klikt, zie je de foto's die in die maand zijn gemaakt:




Tot zo ver Google+. Maar wat gebeurt er nu sinds april op jouw drive?


In de drive is er een knop bijgekomen:
Als je op die knop klikt, zie je hetzelfde als dat je in Google+ op [Alle foto's] klikt, maar dan met een heel globale tijdsaanduiding erbij: 


Leuk, maar daar doe je waarschijnlijk weinig mee.
Als je de eerste keer op die [Google Foto's]-knop klikt, stelt Google je de vraag of hij de foto's aan [Mijn schijf] zal toevoegen. Rare vraag misschien, want daar staan ze nu toch al?
Als je zegt dat dit mag, maakt Google in [Mijn schijf] een mapje aan:


Je ziet nu dat Google mapjes aanmaakt voor iedere maand waarin jij foto's hebt gemaakt. 

Wat is er nu gebeurd? Waar zijn nu mijn albums gebleven?

Dat is nu het mooie (denk ik nu, na een aanvankelijke verbijstering):

In Google+ kun je albums aanmaken (vogels, vakantie 2014, Dwingelderveld, 150404 eieren zoeken). Die albums kun je via Google+-berichten delen als je wilt.

Op de Drive zie je diezelfde foto's, maar dan op een andere manier georganiseerd.
Stel dat je in juni 2014 op vakantie bent geweest. Je hebt de vakantiefoto's in Google+ vanuit de autobackup naar het album [Vakantie 2014] verplaatst en de vogelfoto's van die vakantie heb je naar het album [Vogels] verplaatst. Nu mist je fotoalbum dus de vogelfoto's. Dat is misschien jammer.

Je had de vogelfoto's ook in het vakantiealbum kunnen zetten en van daaruit naar het vogelalbum kunnen kopiëren, maar dat heeft wat nadelen. Daar kom ik misschien in een ander artikel nog op terug.

Als je nu in de Drive kijkt, zie je dat Google onder de map 2014 de map 06 heeft aangemaakt. Daarin staan alle vakantiefoto's (en misschien nog meer foto's die je in juni hebt gemaakt).

Het grappige is nu dat je de drive ook kunt organiseren. 

Je kunt in drive dus snel naar de foto's van juni 2014 toe. Je kunt hier ook zelf mappen aanmaken of hernoemen, los van de albums die je in Google+ hebt gemaakt.

Een idee: je kunt (tip: begin daar pas mee als Google klaar is met het inlezen van al jouw foto's op Google+ dus bijvoorbeeld na medio mei 2015) het volgende doen:

Maak in de map Google Foto's (dat is belangrijk, je moet dus in die map blijven) een mooie indeling, bijvoorbeeld:

Google Foto's
- Vakanties
   - Ameland
     - Kamperen met Pasen in 2012
     - Fietsen in juni 2014
- Natuur
   - Flora
     - Wilde planten
     - Paddenstoelen
   - Fauna
     - Zoogdieren
     - Vogels

Zo kun je bijvoorbeeld in Google+ een album [Dwingelderveld in juni 2014] hebben, en daar alle foto's in zetten die je toen hebt gemaakt, en in de drive alle foto's in hun mappen plaatsen, dus vogels, wilde planten etc.

In de drive heb je dan een mooi getrapt overzicht.
Of dit echt handig is, weet ik eigenlijk nog niet, de tijd zal het leren.... 

Hoe werkt het nu samen (of niet)?

  1. Foto's tellen maar één keer mee als het gaat om schijfruimte. Ook als je ze kopieert (in Google+ of in de drive) blijven ze maar een keer tellen.
  2. Als je in Google+ een foto weggooit, verdwijnt hij ook van de drive, waar hij ook staat, ook kopieën.
  3. Als je op de Drive een foto weggooit, verdwijnt hij ook uit Google+, ook alle kopieën.
  4. Als je een in de drive verwijderde foto weer terugzet (herstelt), komt in Google+ alleen het origineel terug, niet de kopieën die je eventueel gemaakt had.
  5. Bewerken doe je in Google+. Daar zie je in de drive niets van. Daar staan dus altijd de originele exemplaren. Als je de bewerkte versie ook in de drive wilt zetten, moet je hem eerst downloaden naar de PC en dan weer uploaden naar de drive (of als je op de PC de Google drive synchroniseert: downloaden naar een map in die gesynchroniseerde drive).
  6. Je kunt de foto in Google+ geen andere naam geven, in de Drive wel. Het worden dan niet ineens twee foto's. De naam gaat niet 'mee' naar Google+.
  7. Een beschrijving bij een foto in Google+ gaat niet mee naar de Drive, en andersom ook niet.
  8. Je kunt niet vanuit een Google+ foto naar zijn tegenhanger op de Drive gaan, andersom ook niet. Het is dus lastig om later uit te vogelen waar je een bepaalde foto 'aan de andere kant' hebt staan.
  9. Je kunt foto's of albums vanuit Google+ delen, en ook vanuit de Drive, elk op hun eigen
    manier.
Al met al: ik weet eigenlijk nog niet wat de toegevoegde waarde is van dit alles, behalve dat je in de Drive per maand een map krijgt met de (originele) foto's.
Ik houd me aanbevolen voor tips.