Doorgaan naar hoofdcontent

Als je nog een Windows-XP computer hebt, hoef je niet een nieuwe PC te kopen!

Het regent op het ogenblik waarschuwingen over Windos-XP. En terecht, want vanaf 8 april repareert Microsoft daarin geen gevonden lekken meer.

Maar dat je nu meteen een nieuwe PC moet kopen, is niet helemaal waar. Dat hangt er heel erg vanaf wat je met de computer doet.
Het feit dat je nog steeds met Windows-XP werkt, geeft eigenlijk al aan dat de kans groot is dat je nauwelijks zware programma's gebruikt en misschien voornamelijk op Internet zit en foto's opslaat.

En dat kan prima met die oude computer. Alleen zou je naast (of in plaats van) windows-XP (of misschien ook wel Vista) een ander operating systeem kunnen installeren.

Zoiets heb ik bij Gerard gedaan. Zijn oude PC was helaas te ver heen, naar zijn laptop draait nu op Ubuntu. Dat is gratis, legaal en veilig. En vooral ook: een stuk sneller. En dat blijft zo, want in tegenstelling tot Windows, wordt een computer die op Linux draait niet 'vanzelf' steeds langzamer.

Dus: houd, als je de PC niet zo vaak en intensief gebruikt, die vijfhonderd Euro lekker in je zak en steek hem in een nieuwe jas. Je hebt dan ook geen virusscanner meer nodig.

Wil je tips of hulp: je weet me te vinden.

Oh ja: als je Linux naast Windows installeert, kun je al jouw bestanden (documenten foto's, filmpjes etc). nog gewoon blijven gebruiken.

Vergeet alleen niet om in Windows de internetverbinding uit te zetten. Die gebruik je alleen nog vanuit Linux.